Az ikrek közötti rejtélyes kapcsolat

Az ikrek közötti rejtélyes kapcsolat

Az ikerpárok különleges kötődése egy varázslatos kapcsolat. Számos történet és tudományos kutatás szól arról, hogy az ikrek nagy távolságból is megérzik egymás fájdalmát, ugyanazt rendelik egy étteremben, vagy egyszerre emelik fel a telefonkagylót.

A szoros kötődés előfordul kétpetéjű ikrek között is, de a leggyakoribb az egypetéjű ikerpárok esetében.

Neveltetés vagy genetika?

1979-ben jelentős ikerkutatási program indult a Minnesotai Egyetemen. A kutatás célja az volt, hogy olyan ikreket vizsgáljanak meg, akiket elszakítottak egymástól a születésük után. Arra voltak kíváncsiak, hogy a különböző családi hátterű ikerpárok között, találnak-e hasonlóságokat, vagy a neveltetést felülírja a genetika. A kutatók figyelemreméltó hasonlóságokra bukkantak az ikrek személyiségeiben. Ugyanazoktól a dolgoktól féltek, készségeik és hobbijaik is közel egyformák voltak.

Telepátia

A telepátia görög eredetű szó, „távérzékelést”, „távolba nézést” jelent.  Tudományosan nem bizonyított jelenség, sokan szkeptikusak, ám annál többen hisznek benne. A telepátia két személy között az érzékszervek és hangok használata nélkül létrejövő összeköttetés. A gondolatok és érzések megosztása nem a beszéd segítségével történik, hanem valamilyen ismeretlen tudati síkon. A kommunikációban részt vevő személyek ráhangolódnak egymás frekvenciájára. Ilyenkor két ember ugyanabban a pillanatban, egymástól távol ugyanazt gondolja, érzi.

Az egypetéjű ikrek közötti telepatikus képesség közismert, nem ritka, hogy egymástól távol élő testvérek megérzik a másik fájdalmát, örömét. Gyakori jelenség, hogy az ikrek egyszerre szülnek, és haláluk is ugyanabban a pillanatban következik be.

Az egypetéjű ikrek DNS-e megegyezik és agyhullámmintáik is majdnem hasonlóak, valószínűleg ezzel magyarázható azonos gondolkodásuk.

Az ikrek egymásra találnak

Az ikrek olyan szoros lelki kapcsolatban állnak egymással, hogy sokszor képesek több ezer kilométernyi távolságból is egymásra találni. Ezt bizonyítják Bridget Harrison és Dorothy Lowe, valamint Daphne Goodship és Barbara Herbert esetei is.

Bridget és Dorothy

Bridget Harrison és Dorothy Lowe 1945-ben, egy angliai kisvárosban születtek, néhány hónaposak voltak, mikor elválasztották őket egymástól. Nem tudtak a másik létezéséről, 34 év eltelte után találkoztakelőször. Nagyon sok dologban hasonlítottak. Mindketten zongoráztak gyermekkorukban, ugyanazt az írót kedvelték, ugyanolyan parfümöt használtak, ugyanazt a keresztnevet választották fiaiknak. Richard Andrew és Andrew Richard. A lányaikat Katherine Louise-nak és Karen Louise-nak hívták. Dorothy először Katherine-nek akarta nevezni a lányát, de egy rokon kedvéért Karenre változtatta. Mindkettőjük macskáját Tigrisnek hívták.

Barbara és Daphne

Barbara Herbert és Daphne Goodship egy egyedülálló, finn diáklány ikrei voltak, aki születésük után örökbe adta a lányokat, két különböző családhoz. Mindkét örökbefogadó anya meghalt, amikor Barbara és Daphne még gyerekek voltak. Mindketten leestek az emeleti lépcsőről, amikor 15 évesek voltak és eltörték a bokáikat. Mindketten egy városházi táncrendezvényen találkoztak leendő férjeikkel és a húszas éveik elején mentek férjhez.  Mindketten ugyanazt a népszerű regényírót kedvelték és ugyanazt a magazint olvasták. Amikor először találkoztak, ugyanolyan bézs ruhát, barna bársony zakót és fehér alsószoknyát viseltek.

Nagyon nehéz megmagyarázni az ilyen sorozatos egybeeséseket. Nyilván a telepátiának jelentős szerepe volt a lányok életében, ám még ez sem világít rá pontosan arra, hogyan lehetséges, hogy egyszerre törték el a lábaikat, vagy egyszerre találkoztak férjeikkel.

Szoros kapcsolat az anyaméhben

Az ikrek már az anyaméhben is kommunikálnak, például megérintik, simogatják egymást és ez a kötődés azután egész életük során végigkíséri őket.

A napokban olvastam egy 2008-as, amerikai tanulmányt. Megdöbbentő adatokkal szolgált. Minden tizedik terhesség ikerterhességként indul, csak az egyik magzat elhal a korai időszakban. Nagyon gyakran erről az anya semmit sem tud, s mivel nem tudja, nem is mesélheti ezt el az életben maradt gyermekének. Az ilyen terhességekből született gyermekek egész életükben vágynak valami után, keresnek valamit, csak nem is tudják mit. Általában a párkapcsolataik problémásak, mert tudat alatt az elhunyt ikerpárjukat szeretnék megtalálni a társukban.

 

Felhasznált irodalom: Guy Lyon Playfair, Twin Telepathy, White Crow Books, 2012