Ismétlődő élethelyzetek - Amit nem eresztek el, az engem tart fogva

Ismétlődő élethelyzetek - Amit nem eresztek el, az engem tart fogva

„Már megint ugyanaz történik velem.” „Már megint egy megbízhatatlan emberbe lettem szerelmes.” „Már megint ugyanazon veszekszünk.” „Már megint…” – számtalan mondattal folytathatnám a sort. Életünk során sokszor teremtünk magunknak ismétlődő helyzeteket. Vajon mi lehet az oka?

Szinte kivétel nélkül megtapasztaljuk, hogy bizonyos élethelyzetek, embertípusok újra és újra felbukkannak az életünkben. Ami bennünket összeköt egy másik emberrel, az érzéseinken, gondolatainkon és tapasztalatainkon alapul. A rezonancia törvénye alapján pontosan ugyanolyan embereket vonzzunk az életünkbe, amilyen a lelkiállapotunk, a világról és önmagunkról alkotott képünk.

A másik, mint tükör

Amit a másikban szeretek, én vagyok.

Amit a másikban nem szeretek, az is én vagyok.

Minden ember, aki körülvesz bennünket -akár csak rövid időre is- üzenetet hordoz számunkra. Minden felismert tulajdonság változtathat az életünkön. Megtörheti a folyton ismétlődő helyzetsort.

Mi zavar másokban?

Amikor borzasztóan irritál egy másik emberben valami, (például sokat beszél, makacs, irigy, pletykás, visszafogott, túl közvetlen) teljesen őszintén tegyük fel magunknak a kérdést: Mit utasítok el ebben az emberben?

Amikor megfogalmaztuk magunkban, hogy mi zavar a másikban a legjobban, akkor válaszoljunk az alábbi kérdésekre is.

  • Mire emlékeztet a másik?
  • Kire emlékeztet a másik?
  • Megvan-e bennem ez a tulajdonság?
  • Ért-e miatta engem elutasítás?
  • Ha nincs meg ez a tulajdonság, szeretném-e ha megvolna?

Ha ráébredünk arra, miért zavar minket a másik emberben az a bizonyos valami, akkor sokat tehetünk azért, hogy önmagunkat jobban megértsük és elfogadjuk. Könnyebben el tudjuk engedni a berögzült mintáinkat és a minket megbántó személyeknek is meg tudunk bocsátani.

Ha önmagunk megismeréséhez éppen arra van szükségünk, a tükör változni fog. Változnak a barátaink, a munkahelyünk, a társunk, a lakóhelyünk. Minden változással előrébb kerülünk a bensőnkhöz.

Átutazók vagyunk, bármink van, bármit tapasztalunk meg, nem lehet egészen a miénk. Miképp a negatív dolgokhoz nem szabad ragaszkodni, úgy a pozitívakhoz sem. Ha a pozitív dolgokat birtokolni akarjuk, megakasztjuk a változás folyamatát, nem engedjük be az újat az életünkbe. Minden, ami velünk történik, értünk van.

Az önsajnálat gödrében

Minden szenvedés szenvedély. Hasznunk van belőle, így vagy úgy. Mindenkinek szüksége van a szenvedés, a rossz megtapasztalására, ahhoz, hogy a jót értékelni tudja, valamint felismerje a helyzetekben saját feladatát, sorsát és megszabaduljon a béklyóitól. Életünk negatív eseményei azokból a hiányosságokból fakadnak, amik bennünk vannak. Néha ezekre a hiányosságokra csak a kellemetlen emberek, helyzetek tudnak ráébreszteni bennünket.

Segíts magadon, Isten is megsegít!

Ha egy nehéz helyzetben képesek vagyunk kilépni a komfortzónánkon túlra, tudatosan irányítjuk az életünket, s reményt kezdünk termelni, ez a remény hamarosan megsokszorozódik és elvezet a megoldáshoz. Életünkbe vonzunk olyan személyeket, helyzeteket, amelyek és akik segítenek. Így működik a pozitív gondolkodás. A gondolat ugyanis erő. A pozitív történés előfeltétele a pozitív gondolkodás. Nyissuk ki a szemünket a világra, hiszen semmi sem történik véletlenül.