Santorini, a rejtelmes sorsú sziget

Santorini, a rejtelmes sorsú sziget

Vakítóan fehér házak, mélykék tenger, kápolnák, meredek sziklapartok. Ez Santorini, az Égei-tenger közepén elhelyezkedő gyöngyszem. Sokan ezt a szigetet Atlantisszal, az elsüllyedt világgal azonosítják.

Körülbelül 3600 évvel ezelőtt a Santorini helyén álló vulkanikus sziget, melynek nem ismerjük a nevét, az erőteljes vulkáni tevékenységnek köszönhetően szétrobbant és a tengerbe süllyedt.

A legendák ködébe vesző Atlantisz

Platón, az ókori görög filozófus több művében is megemlítette Atlantiszt, melyekből kikövetkeztethető, hogy az eltűnt sziget a mai Santorini helyén állt.  Kezdetben az atlantiszi emberek békében, jólétben, harmóniában éltek, tökéletes összhangban, a legmagasabb szellemi értékekkel. Mindenki rendelkezett gyógyító képességekkel, telepatikus úton is képesek voltak kommunikálni. Ám ahogy telt az idő, úgy lettek egyre gonoszabbak egymással, nem tisztelték az isteneket és a környező népekkel háborúzni kezdtek.

A mondák szerint az atlantisziak befolyásolni tudták a természet erőit, melynek esztelen alkalmazása vezetett az óriási katasztrófához. A geológusoknak sikerült megtalálniuk a szökőár óriási hullámainak nyomait. Elemzések szerint a hullámok 2-3 óra alatt terjedtek szét az egész Égei-tengerben és elérték a 30 méteres magasságot.

1967-ben, egy görög régész, Szpiridon Marinatosz ásatásokba kezdett Santorinin és egy régi nagyváros romjait találta meg. Néhány házfal épségben maradt, melyeken freskók lógtak. Ezeket a freskókat ma az Athéni Nemzeti Múzeumban őrzik. A festményeken állatokat, növényeket, birkózó fiúkat, játszadozó lányokat láthatunk. Archeológusok szerint a képek a kb. 3500 évvel ezelőtti minoszi civilizáció mindennapjait örökítik meg. Érdekesség, hogy az ásatások során nem találtak emberi maradványokat, amiből arra következtetnek, hogy az itt élő lakosságnak volt ideje elmenekülni, mielőtt a várost maga alá temette volna a láva és a víz.

Öszvéreken a fővárosba

Santorini a szétrobbant kráter helyén, a vízből kiemelkedő sziklafalra épült. A szigeten lakó több mint 10.000 embert, a tengeren érkező hajók látják el élelemmel és egyéb árukkal, melyeket szűk ösvényeken juttatnak fel Thérába, a fővárosba. A vállalkozó kedvű turisták öszvérháton deríthetik fel a sziget szépségeit.

Oia falu

A falu az egykori vulkáni kráter peremére épült. Jellegzetességei a kék színű kupolás kápolnák, melyek gyakran köszönnek vissza a képeslapokról. Az épületek falai azért olyan vakítóan fehérek, mert rendszeresen meszelik őket. A fehér falak visszaverik a nap sugarait, ezáltal a házak belsejében nincs elviselhetetlen hőség.

Az élet legyőzhetetlen

A kopár kőzetek ma is a mélyben szunnyadó vulkanikus erőre figyelmeztetnek. Santorini, az Égei-tengerből előbukkanó sziget azonban ékes bizonyítéka annak, hogy az élet legyőzhetetlen, az elsüllyedt világ romjain újraéledt egy másik nép és kultúra.