Emberi csoda

Emberi csoda

Az életünket ajándékba kaptuk azért, hogy tapasztaljunk, létezzünk, fejlődjünk, másokkal együtt és nem mások ellenében. Még minden megmenthető, csak időben kell felébredni! Hiszen az embernél nincs csodálatosabb.

„Sok van, mi csodálatos,

De az embernél nincs semmi csodálatosabb.”

/Szophoklész/

Két parányi sejt lehetőséget kap az egyesülésre és létrejön egy új élet. 40 hét alatt egy néhány milliméteres embrióból egy gyönyörűséges baba lesz, önálló egyéniséggel, egyedi életúttal, egyedülálló képességekkel, megismételhetetlen testi és lelki adottságokkal.

Saját sejtjein kívül testében számos idegen sejt él.  Mikroorganizmusok, melyek az anyagcsere egyensúlyát tartják fenn, baktériumok, amelyek a méregtelenítésért vagy épp a betegségekben termelt ellenanyagszintért felelősek.

Testében egy 40.000 km hosszú érhálózat van, ezen keresztül kapnak a testszövetei megfelelő mennyiségű tápanyagokat és oxigént.

Csontjai, melyek a testének vázát, támpillérét adják, olyan erősek és rugalmasak, hogy teherbíróbbak a vasbetonnál. Fejbőrének minden négyzetcentiméterén 1000 hajhagyma található, agyában több mint 10 milliárd idegsejt teszi a dolgát rendületlenül. A folyton kalapáló szíve, az örömök és bánatok háza, élete során legalább 30 milliárdszor húzódik össze.

Ez a nyughatatlan szív egyre többet tapasztal. Éri szerelem, eufórikus öröm, szomorúság, veszteség, ezekre eltérő dobogási mintákkal válaszol. Valahányszor dobban a szív, annyiszor indul el egy nyomáshullám a testen, elér az agyba, és összhangba állít minden idegsejtet. A szív sejtjei is képesek emlékezni, csakúgy, mint az idegsejtek.

Évtizedek alatt személyes tapasztalatok százai érik ezt az emberi csodát. Lábra áll, körbesétálja az életet, beleszagol a levegőbe, ízeket érez, simogat, színeket, formákat lát. Megtanul beszélni, szavaival egy másik emberi csodában valamilyen hatást elérni. Megtanul írni és olvasni, mások papírra vetett gondolataiból erőt meríteni. Megtanul szeretni és gyűlölni, ezer fokon égni, szerelmeskedni, tapasztalatokat cserélni, kacagni vagy ordítani, együttérezni vagy elutasítani. Megtanul hinni és kételkedni. Képes magát megbetegíteni és meggyógyítani. Egyszóval ÉLNI.

A világ furcsa irányba tart. Már nem számít az adott szó, a megbecsülés, a kemény munka. Bárki képes bárkin átlépni, apa fordul lánya ellen, anya a saját fia ellen. Irigység, gyűlölködés, harácsolás, kilátástalanság, kiábrándultság jellemez szinte mindent. Azt gondolom, az ember mégis maga a csoda.

Az életünket ajándékba kaptuk azért, hogy tapasztaljunk, létezzünk, fejlődjünk, másokkal együtt és nem mások ellenében. Még minden megmenthető, csak időben kell felébredni! Hiszen az embernél nincs csodálatosabb.